Olajsütőt, de milyet...
Egy ideje azon gondolkodom, hogy megreformálom a bő olajban készülő ételekkel kapcsolatos sütési szokásaimat. Az egészségre való hatásai miatt próbálom kerülni azokat az ételeket, amiket így kell elkészíteni, de teljesen nem tudom száműzni őket az étrendünkből. Próbálkoztam már azzal, hogy pl. tepsiben sütöm a sültkrumplit, de több alkalom után rá kellett jönnöm, hogy az eredmény sehogy sem lesz ugyanaz, mintha serpenyőben sülne a finomság.
Ami megadta a végső lökést ahhoz, hogy kiránduljak egyet az olajsütők világába, az az utolsó sültkrumplis ebédünk után 2 napig a lakásban rekedő olajszag volt. Sajnos kicsi a lakás, és az összes ablakunk egy oldalra néz, tehát egy jó kereszthuzatot összehozni lehetetlen. Mivel tél van, a hosszú szellőztetés sem annyira kivitelezhető - értem ezalatt a több órás szellőztetést, mert egy jó negyedórás mindenképp szükséges ahhoz, hogy a lakásban meg tudjunk maradni.
Szóval elkezdtem felmérni, hogy mik a lehetőségek.
- Azt eleve eldöntöttem, hogy gagyit nem akarok, mert azért az ilyen készüléket jobb esetben hosszabb távra tervezi az ember, és amúgy sem szeretem olcsó, és gyorsan elromló műszaki eszközökkel terhelni a környezetünket. Szóval legolcsóbb noname eszközök kilőve.
- Az is nyilvánvaló volt számomra, hogy nem fogunk 50ezret rákölteni egy olajsütőre (aki szintén nem járatos a témában, annak hozzátenném, hogy ez még nem a vége, 80-90ezerért is van).
- Rémlett valahonnan, hogy egy időben reklámoztak olyan csoda-olajsütőket, ahol nem a bő olaj a lényeg, hanem egy kisebb mennyiségű olaj és forró levegő alkalmazásával érik el azt, hogy hasonló ízű ételek keletkeznek jóval egészségesebben, mint hagyományosan készült társaik. Neki is ugrottam ilyet keresni, és találatm is párat. A webáruházakban található leírásokon kívül vásárlói hozzászólásokat és fórumos véleményeket is kerestem, így nagyjából kezd is körvonalazódni, hogy egy ilyet szeretnék. Viszont innentől a lehetőségek egy gyártóra szűköltek - ami nem feltétlenül baj, úgyis ezt a gyártót néztem ki -, és ezeknek a termékeknek elég szép áruk is van. De ha jó minőségűek, és eglszségesebb ételt tudok készteni, mine bő olajban, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy lehet, hogy megéri.
A dolgot még nehezíti, hogy évek óta nem használok napraforgóolajat, csak kókuszolajat, és nem találtam arról tapasztalatot, hogy az használható-e olajsütővel. Viszont némelyik olajsütő leírásában azt látom, hogy bármilyen olaj használható hozzá, ez minden esetre elég bíztató.
Szóval zanzásítva ennyi történt, mielőtt összeállt a táblázat a témában. Az árban szélsőséges tételek nem kerültek bele, és a középmezőnyből is csak azok, akikről már hallottam, és még némi infót is találtam hozzájuk.
És akkor íme a táblázat.
Beszerzés még nem történt, még a gondolkodó fázisban vagyok.